Ridetur i høstmørket

Det kan være skikkelig herlig å dra på ridetur om høsten, men de korte og mørke dagene gjør det også vanskeligere å bli sett i trafikken. Spesielt skummelt blir det når det er mørkt, men selv tidlig på ettermiddagen, med regn og tåke, eller kanskje snø, kan hest og rytter være vanskelige å få øye på. Dette kan føre til farlige situasjoner. Tenk derfor på synlighet i trafikken, både for deg og for hesten.

Du er mindre synlig enn du tror

Både syklister, fotgjengere og rytter gjør den samme feilen, nemlig at de tror de er godt synlige. De ser jo seg selv og de ser bilene på lang avstand. Da tenker de automatisk at bilene også ser dem. Men det kan være veldig vanskelig å se fotgjengere og ryttere om kvelden, spesielt dersom det er regn eller tåke, eller du bruker mørke klær. En mørkkledd rytter på en mørk hest kan være tilnærmet usynlig fram til bilen er bare ti meter unna. Da er det for seint å redusere farten.

Hodelykt kan bli misforstått

De fleste ryttere tenker på hodelykt når de skal ri om kvelden, og tenker nok at dette gjør dem synlige, men hodelykten kan misforstås. På avstand kan en rytter ligne på en jogger eller en skuter, og det er slett ikke sikkert bilister ser hesten før de kommer veldig nært. Hodelykten kan til og med gjøre refleks mindre synlig, for lykten skinner sterkere enn refleksene på deg og hesten. I tillegg vil bilistene blende og gå ned til nærlys når de ser lykten. Da har de enda mindre sjanse til å se hesten i tide. Hesten kan bli skremt og snu seg sidelengs, og hvis det er glatt, rekker ikke bilen å stanse. I mange tilfeller kan derfor refleks uten hodelykt være et bedre valg, i hvert fall dersom både rytter og hest er godt utstyrt med refleks. Refleksartikler er fine og nyttige gaver både til små og store. De kan til og med være en gave som redder liv.

Synlig hest hele natten

Det er ikke bare på selve rideturen det kan være lurt å bruke refleks. Dersom hestene går ute om kvelden eller natten, er det lurt å ha refleksdekken, i hvert fall dersom de er ute i nærheten av vei, eller de har en tendens til å stikke av. Når det kommer til rideturer i mørket, bør du satse på lange refleksbeinlegg, som tydelig viser at her kommer det en hest. Kjøp også hodelagsreflekser til hesten, og husk refleksvest og reflekshjelm til deg som rytter. Er det kaldt, kan refleksdekkenet også brukes på rideturen.