Hestens helse : Del 1

Det neste vi skal se på er hvordan vi kan gjøre vårt beste for å passe på at hesten vår er sunn, og hvordan vi skal forhindre forskjellige kjipe tilfeller. Når vi snakker om helsen til hesten din så er det veldig mye som kan slå feil.

Vi antar selvfølgelig at de grunnleggende behovene til hesten som vi har skrevet om tidligere har blitt dekket. Herfra så finnes det en god del andre ting som vi må passe på.

Sko

Husk at hesten trenger ikke nødvendigvis sko bare for å ha sko. Sko på hester brukes dersom den skal bli ridd veldig hardt over asfalt for å beskytte hovene til hesten. Dersom du ikke skal gjøre dette så holder det faktisk å bare la hestens naturlige hover være der, men du må også klippe disse hovene slik at de ikke blir for lange. Dette må du gjøre sånn cirka hver annen måned. Pass på!

Tenner

Det er også viktig å sjekke hvordan tennene på hesten din ser ut, når hesten er litt yngre så kreves det hyppigere utsjekking av dette området på hesten fordi den fortsatt holder på å vokse.

Dersom du for eksempel velger å ignorere dette aspektet så kan det hende at hesten din ender opp med å være i store smerter dersom tennene blir råtne eller for eksempel blir for skarpe i munnen dens. Dersom den er fullvoksen så bør det holde å sende etter en tannlege til hesten din sånn cirka en gang i året, kanskje to.

Parasitter

Hesten er også noenlunde utsatt for forskjellige parasitter som kan komme til å utvikle seg i magen på den. Det som kanskje er noe av det vanligste hesten din kan komme utfor er orm.

Blodmarken vokser i hesten tykktarm, de legger egg i avføringen til hesten som spres seg over beiteområdet og dermed sprer seg videre til andre hester. Det er derfor viktig å sørge for at alle hestene er rene og sunne, og dermed en hest har blitt infisert så er det stor sannsynlighet for at de andre har blitt det også. Da må du kurere alle hestene for denne marken, og samtidig gjøre noe spesielt med området som hestene beiter på, slik at de ikke kan spise til seg disse larvene på nytt etter behandlingen. Det er ingen enkel løsning på dette, så derfor må du huske å sjekke hesten din for sånne ting regelmessig!

Vaksiner

Noe av det beste du kan gjøre for hesten din er også å vaksinere den for å kunne tilby den beste helsen tilgjengelig for den.

Det finnes mange forskjellige ting som hesten kan vaksineres mot, for eksempel stivkrampe. Mange av tingene som påvirker mennesker kan påvirke hester også.