Hestemøkk kan gjenbrukes

Hester er en av menneskets beste venn, en som alltid følger med oss der vi drar. Dessuten sørger den for en behagelig reise hvor en vi skal. Selv bilen har fått sin framdrift fra hestekreftene, og den karakteriseres som en gud i enkelte religioner. Men det er ikke så mange som plukker opp møkka etter hestene. Men hestemøkk kan faktisk brukes som gjødsel, og det kan hvem som helst utnytte seg av.

Gjødsel

En skikkelig ruke fra hesten kan brukes som gjødsel. Det er fordi den inneholder masse fiber av cellulose. Hesten er en drøvtygger og får i seg store mengder av dette som kan brukes i gjødsling. Faktisk ble hestemøkk brukt som betaling for overnatting før i tiden, fordi den kunne brukes som gjødsel i næringsfattige områder.

I dag bruker man likevel ikke hestemøkk til gjødsel da vi ofte har bedre alternativer. Men den er gratis og overalt så hvorfor ikke plukke det opp. Mange mener planter og rosebusker elsker møkka fra den galopperende vennen. I dag brukes kumøkk som gjødsel på norske åkre.

Konstruksjonsmateriale

Vi har ikke hørt om at hestemøkk kan brukes i boligbygging, men elefantbæsj brukes faktisk til dette formålet på Sri Lanka. Det er ganske utrolig, men faktisk kan den brukes som vegger og grunnmur når den samles og tørkes. Etterpå kan den skjæres ut i blokker som senere kan stables. Det brukes også som papir.

Hesten har mange bruksområder

Ja, hestesport har blitt mer populært under pandemien. Turer i skog og mark er noe man kan delta på om man finner en hesteklubb. Da kan man følge gamle kongeveier eller kjerreveier på landsbygda. Det er over 450 rideklubber her til lands, så det skal godt gjøres å ikke finne en. De er organisert under Norges Rytterforbund. Meld deg inn og ta med hestemøkka neste gang. Rosebuskene blir enda finere med.